William Goldman, Oscar-vinnende 'Butch Cassidy' Screenwriter, Dies At 87

Skrevet av ahbab
 lørdag 17. november 2018 - 14.25.59
 5009 Views
 0     0
ADVERTISEMENT

De nalatenschap van William Goldman zou zeker zijn geweest als hij alleen scenario's had geschreven. Immers, Goldman, die   stierf vrijdag   op 87, schreef de scripts aan vele kritische en commerciële favorieten, waaronder "Butch Cassidy and the Sundance Kid," "All the President's Men," "The Princess Bride," "Misery" and "Marathon Man." Weinig namen in de opening credits waren een veiligere garantie voor humor, intelligentie en entertainment.

Maar Goldman schreef meer dan scenario's. Afgezien van zijn boeiende korte verhalen en romans (inclusief het bronnenmateriaal voor 'Princess Bride' en 'Marathon Man'), schreef hij een aantal opmerkelijke volumes met commentaar over de entertainmentindustrie, met een insider-opvatting die de rook opruimde en de spiegels verbrijzelde. En hij droeg die verfrissende openhartigheid in zijn interviews en profielen, en haalde daarmee een reputatie uit als een van de weinige zwaargewichten die het bedrijf durfde te demystificeren. Hier is een aantal van de beste werken van en over deze briljante schrijver, samen met fragmenten van enkele van zijn meest memorabele dialogen.

'The Season: A Candid Look at Broadway'

Uitgevoerd met het geld van "Butch Cassidy", zijn eerste originele scenario-verkoop, begon Goldman met het schrijven van het definitieve verslag van de innerlijke werking van de Great White Way, waarmee de successen en mislukkingen van het theaterseizoen 1967-1968 werden gedeconstrueerd. De regisseur en drama-criticus Harold Clurman recenseerde het boek voor de Times,   het noemen   "Een bijl op Broadway", eraan toevoegend dat Goldman "grof over Clive Barnes en de meeste andere dagelijkse theatercritici is, is oneerbiedig van Mike Nichols en het spottende van een overvloed aan andere Broadway-grote shots die over het algemeen met hartelijkheid worden behandeld."

'Adventures in the Screen Trade: een persoonlijke kijk op Hollywood en scenarioschrijven'

Deze essayverzameling uit 1983 is een van de essentiële boeken over films, een boze geestige, take-no-prisoners gluren achter het gordijn van showmanship en bravoure, onthullen een wereld waarin, zoals hij schreef, "niemand iets weet." Hij vervolgde: "Niet één persoon in het hele speelveld weet met zekerheid wat er gaat werken. Elke keer is het een gok - en, als je geluk hebt, een opgeleide. "In haar New York Times review,   Janet Maslin schreef : "Niettemin, Mr. Goldman weet een paar dingen over hoe de filmindustrie werkt, en hij onthult er veel van hier."

Innholdskategori:
nyheter

Kommentarer til William Goldman, Oscar-vinnende 'Butch Cassidy' Screenwriter, Dies At 87

  • Ingen kommentarer funnet, vennligst legg igjen en kommentar!

Legg igjen en kommentar

Oppmerksomhet! Enhver som sender noen form for økonomisk, juridisk, kriminelt og administrativt ansvar som skyldes innhold som sannsynligvis utgjør en forbrytelse, ulovlig, truende, forstyrrende, fornærmende og fornærmende, nedsettende, ydmykende, vulgær, uanstendig og umoralsk , skadelig for personlighet, tilhører medlemmer / brukere.

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.
Obligatoriske felt er merket *


Waspic Meny